Met een aantal grote nieuwbouwprojecten in onze regio – zoals Offem Zuid in Noordwijk en ’t Duyfrak in Katwijk / Valkenburg – in de planning, willen we u wat verder informeren over het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning.

Een overzicht van de belangrijkste verschillen tov bestaande bouw:

 • Meer lenen (hogere leencapaciteit) bij nieuwbouw;
 • Vrij op naam vs Kosten koper;
 • Dubbele lasten tijdens de bouw;
 • Het bouwdepot;

Hogere leencapaciteit bij nieuwbouw

Omdat een nieuwbouwwoning energiezuiniger is dan een bestaande woning, zijn de maandelijkse energie lasten lager. Dit is de reden dat er een bedrag van €9.000 tot €25.000 meer geleend kan worden dan bij een bestaande woning het geval is. Let wel: dit is niet bij elke geldverstrekker (bank, verzekeraar of pensioenfonds) het geval, dus laat u goed informeren naar de mogelijkheden.

Vrij op naam vs Kosten koper

Nagenoeg alle bestaande bouw wordt verkocht onder de noemer “kosten koper” wat inhoud dat de kosten voor de eigendomsoverdracht voor rekening komen van koper. Dit betekent dat de kosten van overdrachtsbelasting (2%), het opstellen van het eigendomsbewijs en het stellen van de bankgarantie betaald moeten worden door de koper. Bij een woning van €250.000 is dit al snel €6.000. Bij alle nieuwbouwwoningen worden “vrij op naam” verkocht, wat inhoud dat de kosten voor de eigendomsoverdracht voor rekening van de verkoper komen, dus dat is gunstig voor de koper! Wanneer u een hypotheek nodig hebt voor de koop van de woning, dan moet u deze kosten wel zelf betalen, ook bij “vrij op naam”. Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft dus als voordeel dat u minder kosten hoeft te maken dan wanneer u een bestaande woning koopt.

Dubbele lasten tijdens de bouw

Wanneer u niet meer thuis woont, maar huurt, of al een koopwoning heeft, dan heeft u tijdens de bouw van de nieuwbouwwoning te maken met dubbele lasten. Immers zowel de hypotheek van de nieuwe woning, als de maandlast voor de bestaande woning moet betaald worden. Het is mogelijk om hier een bedrag voor te lenen, maar u kunt het natuurlijk ook opvangen met spaargeld. De bank zal wel vooraf willen weten hoe u deze dubbele lasten gaat opvangen. Er zal dus of spaargeld moeten zijn, of u leent een extra bedrag in de hypotheek (nb. dan moet u wel voldoende inkomen hebben om het gewenste bedrag te kunnen lenen).

Het bouwdepot

Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt, dan wordt u eerst eigenaar van de grond en vervolgens geeft u opdracht aan de projectontwikkelaar om de woning te gaan bouwen. Om de bouw te kunnen betalen wordt een deel van het hypotheekbedrag in een bouwdepot gestort. Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening waarvan u alleen nota’s van de bouwer (en het meerwerk) kunt afboeken. Zo weet de bank zeker dat er voldoende geld beschikbaar is om de woning volledig af te bouwen. Wat veel mensen niet weten is dat de rentevergoeding op het bouwdepot bij de verschillende banken afwijkt. Omdat het om grote bedragen gaat is het belangrijk om te onderzoeken hoe banken hiermee omgaan, want u kunt zo behoorlijk wat geld besparen.

Vrijblijvende afspraak maken

Wanneer u meer wilt weten over uw mogelijkheden bij nieuwbouw, dan kunt eenvoudig online een afspraak inplannen. Natuurlijk kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. Een eerste gesprek is voor u helemaal gratis en vrijblijvend.

Zeven reden om kennis te maken met de hypotheekshop

Waarom kiezen voor De Hypotheekshop Noordwijk? Hier zetten we 7 belangrijke redenen op een rij:

 • Sinds 1997 dé betrouwbare partner voor advies over uw nieuwe of bestaande hypotheek;
 • Scherp tarief voor afhankelijk hypotheekadvies (inclusief de bijbehorende producten zoals overlijdensrisicoverzekering!);
 • Keuze uit meer dan 40 verschillende geldverstrekkers waardoor u veel kunt besparen op de maandlasten;
 • Vorig jaar meer dan 250 woondromen mede mogelijk gemaakt;
 • Gedreven en ervaren adviseurs die de uitdaging graag aangaan;
 • Klantwaardering al sinds 1997 ruim boven de 8;
 • Niet de bekendste hypotheekadviesketen, maar door klant echt centraal te stellen hard op weg om dit te worden!

Meer informatie over De Hypotheekshop Noordwijk